Voor velen een herkenbaar probleem: een te hoge of een te lage luchtvochtigheid in huis. Sinds wij enkele jaren geleden ons huis hebben laten isoleren kampen wij zelf met een te lage luchtvochtigheid. Vooral als de temperatuur buiten onder het vriespunt daalt en de openhaard binnen volop staat te loeien is het goed merkbaar. Ik krijg dan snel last van een droge keel en hoofdpijn. Ik geef je een aantal handige tips om de luchtvochtigheid in je huis (tijdelijk) te verhogen of te verlagen.
Hoe meet ik de luchtvochtigheid ?
Om de luchtvochtigheid te meten kun je voor een paar euro een klein weerstation kopen bij Bol.com bijvoorbeeld. Let er wel op dat je een weerstation neemt waar je de luchtvochtigheid op af kan lezen.
Zet dit weerstation op een plek in het huis neer welke een beetje representatief voor je hele huis is. bijvoorbeeld niet in de keuken. Tijdens het koken kan de luchtvochtigheid tijdelijk enorm toenemen, en ook de badkamer is geen goed idee. Bij ons staat het weerstation in de woonkamer vlakbij het zitgedeelte, dat is immers toch de plek waar je s’avonds de meeste tijd doorbrengt.
Te hoge luchtvochtigheid
De ideale luchtvochtigheid in een huis moet tussen de 40 en 60 procent zijn. Hoger is te vochtig. Je kozijnen kunnen bijvoorbeeld gaan rotten en ook is de kans op vochtplekken op je muur aanwezig. Voor je gezondheid is een te hoge luchtvochtigheid ook niet ideaal. Bacteriën en schimmels zijn namelijk gek op deze omstandigheden en kunnen vooral bij mensen met astma ongemak veroorzaken. Ook is een te hoge luchtvochtigheid in huis slecht voor de electronica.
Zo los je het op:
- Ventileren! Zet iedere dag alle ramen en deuren tegen elkaar open. Op deze manier komt er een natuurlijke trek in je huis die het meeste vocht laat verdwijnen. Lastig natuurlijk als je de hele dag van huis bent, maar iedere dag een kwartiertje ventileren geeft al een goed resultaat.
- Zet altijd de afzuigkap aan tijdens het koken. Tijdens het koken verdampt er veel vocht en met een afzuigkap ben je een groot deel van dit vocht direct weer kwijt.
- Kook zoveel mogelijk met de deksel op de pan. Zo kookt je water veel sneller en het vocht blijft in de pan! 🙂
- Droog als het even kan je wasgoed buiten en laat vochtige kleding niet in huis slingeren. Bij een te vochtig huis is het verstandig om kleding buiten aan de waslijn te hangen of op een zolderkamer die een stuk minder vochtig is. Een natte jas kun je dus beter niet aan de kapstok laten drogen maar op een plek waar het vocht geen kwaad kan. Wij hebben een zolder met veel ramen waardoor het daar altijd warm en droog is. Dit is een ideale plek om natte was te laten drogen.
- Zet een raampje open tijdens het douchen, ook al is het buiten erg koud. Tijdens het douchen ontstaat er heel veel stoom dat weg moet. Heb je mechanische ventilatie in je badkamer, zet die dan aan, maar een raampje openzetten is de simpelste en goedkoopste oplossing.
Te lage luchtvochtigheid
Bij een te lage luchtvochtigheid kunnen houten kozijnen, vloeren en meubels gaan krimpen en scheuren. Zelf kun je last krijgen van een droge keel, droge lippen, droge huid en kun je pijnlijke ogen krijgen.
Zo los je het op:
- Hang waterbakjes aan de radiatoren. Deze bakjes kun je bij diverse winkels al voor een paar euro kopen. Controleer regelmatig of er nog water in zit. Als de verwarming aan staat raken ze snel leeg.
- Haal regelmatig een dweil door je huis. Niet alleen goed voor een schone vloer, maar ook om (tijdelijk) de luchtvochtigheid in huis omhoog te brengen.
- Bevochtig de lucht in huis met behulp van een plantenspuit. Een tijdelijke oplossing maar effectief.
- Zet een pannetje met kokend water op een warmhoudplaatje met waxinelichtje en laat staan totdat de gewenste luchtvochtigheid behaald is. Een effectieve en goedkope manier om tijdelijk de luchtvochtigheid in een kamer omhoog te brengen.
- Investeer in een automatische luchtbevochtiger. Deze zijn te koop in diverse prijsklasses, maar ze beginnen vanaf de 50 euro. Een groot voordeel van deze apparaatjes is dat ze automatisch de luchtvochtigheid in je huis regelen en constant op het juiste niveau houden.
- Zet je huis vol met groene kamerplanten! Ze zien er mooi uit, zuiveren de lucht, geven zuurstof af en brengen de luchtvochtigheid in je huis omhoog.
Mochten al deze tips je niet verder helpen, neem dan contact op met een specialist. Een te hoge of lage luchtvochtigheid kan op lange termijn slecht zijn voor je gezondheid. Ook kan het je huis en inrichting aantasten.
Heb je nog meer goede tips? laat het me weten, dan zet ik ze erbij!
Lauren de Bruijn zegt
Ik ben er het helemaal mee eens dat het heel belangrijk is om je huis elke dag te ventileren om de vochtigheid te verlagen. Ik ben kort geleden naar een nieuw huis verhuisd, en de vochtigheid is te hoog hier. Daarom wil ik een professionele vocht specialist in te huren om dit probleem zo snel op te lossen.
Robbert Lucassen zegt
Vaak is de luchtstroom in huis niet goed geregeld, tocht noemen we het. Het ontrekt vocht aan de omgeving en uw woning raakt ook eerder stoffig. U merkt het als u na 1 dag al weer met uw vinger een spoor over donker meubilair veegt. Het dichten van kieren en of de vliering afkitten zorgt voor weer nieuwe tocht. De onderdruk wil immers een weg zoeken naar een evenwicht. Vervelend wordt het als afval containers in de luchtstroom terecht komen. Vooral GFT geeft nare gevolgen. Ook het riool doet soms mee via een luchtspleet en geeft ergens een geurtje af die niet meer valt te maskeren. Uw neus wordt echter langzaam ongevoelig en alleen als u thuis komt van even buiten te zijn geweest merkt u plots wat de echte lucht in uw huis is. Alarmerend op zijn minst. Uit eigen ervaring weet ik dat soms medebewoners in een collectieve wooneenheid vocht proberen te verdrijven door vochtvangers. Dat zijn gemische vaten met vloeistof die de gehele dag vocht ontrekken aan de lucht. Indien u in die luchtstroom (stofzuigerzak) zit (tocht) zal u merken dat de lucht etherisch ruikt, soort van aceton achtig. Zeer gevaarlijk op de lange duur. U wordt ongevoelig voor die specifieke lucht net als dat u koolmonoxide niet opmerkt als het zich ophoopt in uw woning. Het zakt naar de vloer en verdrijft gezonde zuurstof rijke lucht. Zo stikt u langzaam in uw slaap. Jammer dat er geen goedkope apparaten bij Blokker verkrijgbaar zijn die 24/7 uw lucht meten op verontreiniging of koolmonoxide gehalte. Ook uw vloerbedekking reageert op de temperatuur of veroudering. Al die vezeltjes laten los door continu te worden betreden of dat de tocht ze transporteert. Vooral als u veel bomen om uw huis heen hebt zal jaarlijks de hoeveelheid stof en organisch afval van bladeren zich ergens in uw huis met de luchtstroom vermengen. U merkt het bij het dweilen dat het water zeer snel vuil wordt als u het uitwringt.
P.Brand zegt
Leuk artikel, nu nog graag aangeven wat de ideale luchtvochtigheid is s.v.p.
Hans Goor zegt
Tussen de 40% en 60%
Matijn Straatsma zegt
De volgende passage is incorrect:
Zet een raampje open tijdens het douchen, ook al is het buiten erg koud. Tijdens het douchen ontstaat er heel veel stoom dat weg moet. Heb je mechanische ventilatie in je badkamer, zet die dan aan, maar een raampje openzetten is de simpelste en goedkoopste oplossing.
Wanneer je tijdens kou een raam open zet tijdens het douchen zal de waterdamp condenseren en dus tegen de muren nat uitslaan. Hierdoor blijft de ruimte vele malen langer nat dan wanneer er GEEN raam open wordt gezet en de mechanische ventilatiebox een stukje hoger wordt gezet. De damp stijgt dan naar het hoogste punt (hier zit ook het afzuigpunt) en hierdoor zal binnen de kortste keren de waterdamp uit de badkamer zijn.
Het openzetten van een raam is ook zonder ventilatiebox, om bovenstaande redenering een slecht idee. Je kan dan beter een deur open zetten naar de rest van de woning zodat de waterdamp zich kan verdelen.
Zet dus NOOIT met koud weer een raam open tijdens het douchen. Dit zorgt juist voor extra natte plekken en snelle schimmelvorming