Juni is een prachtige tuinmaand! Alles is groen, bloeit en ruikt. In de moestuin kan het eerste groente en fruit geoogst worden. Benieuwd wat er in juni allemaal in de tuin en in de moestuin moet gebeuren? Ik geef tips!
Gazon
- Als het gras snel groeit mag het 1 à 2 keer per week gemaaid worden, afhankelijk van het weer en de groei. Als het weinig heeft geregend en de grond erg droog is kun je het gras beter iets langer laten. Maai op een zonnige dag het liefst ’s avonds.
- Verwijder opnieuw opkomend onkruid en mos met speciale onkruidbestrijders voor gras.
- Bemest het gazon als dit nog niet gebeurd is.
- Maak de grasmachine na gebruik schoon en loop hem even na.
Beplanting
- Stekjes van één en twee-jarige planten kunnen uitgezaaid worden in de volle grond.
- Vetplanten zitten in nu in de rustperiode, dus geef ze heel weinig water.
- Plantenbakken en potten kunnen gevuld worden met eenjarige bloeiers zoals petunia’s en geraniums. Vul de bakken en potten met goede potgrond en geef water.
- Geef kuipplanten en eenjarigen in potten elke twee weken mest.
- Controleer elke dag of geplante planten voldoende water krijgen, of juist niet teveel water krijgen als het bijvoorbeeld veel regent. Zet planten in bakken en potten tijdens natte periodes het liefst op een beschutte, overdekte plek. Draai eventuele plantenschaaltjes onder de potten om, zodat ze niet vollopen met water. Controleer ook of vaste beplanting in de border voldoende water krijgt in droge periodes en geef indien nodig extra water.
- Verwijder regelmatig onkruid om te voorkomen dat het gaat woekeren.
- Bestrijd slakken met slakkenkorrels.
- Bind klimplanten geregeld aan tijdens de groei en plaats plantensteunen bij hoge planten, zodat ze niet kunnen omknakken.
- Een regenachtige dag in juni is perfect om binnenplanten even op te frissen. Zet ze een paar uurtjes buiten in de (zachte) regen. Zo verdwijnt het stof op de bladeren en de planten frissen er helemaal van op.
Vermeerderen
- Vermeerder vaste planten die in het voorjaar bloeiden nu door de kluit te delen. Kijk hier voor zomerbloeiende vaste planten in de maand juni.
- Deel voorjaarsbloeiende vaste planten zoals Echinacea, Phlox en Delphinium.
- Dun zaailingen van eenjarige planten uit.
Snoeien
- Groenblijvende hagen zoals buxus, conifeer, liguster, hulst kunnen tot in augustus gesnoeid worden, maar wees voorzichtig. Controleer voordat je gaat snoeien even of er geen vogelnestjes in de struiken zitten en snoei op een zonnige dag bij voorkeur ’s avonds.
- Perkrozen en stamrozen kunnen nu worden teruggesnoeid tot op 3 tot 5 ogen. Bij klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.
- Knip uitgebloeide bloemen en bloemtrossen uit bijvoorbeeld rozen, geraniums, ridderspoor, vrouwenmantel, kattenkruid en de sering weg.
- Beplanting krijgt na de langste dag, 21 juni, een nieuwe groei-impuls. Zorg er daarom voor dat heesters en hagen nog voor deze periode teruggesnoeid worden, zodat ze daarna weer mooi uit kunnen lopen. Vergeet tijdens de warme dagen niet om ook de hagen voldoende water te geven.
Vijver
- Controleer het filter en vervang deze indien nodig.
- Poot nieuwe planten in je vijver.
- Verwijder regelmatig oppervlaktevuil zodat zuurstof goed kan worden opgenomen.
- Zet nieuwe vissen uit — zet de vissen in een quarantainebak voordat je ze uitzet.
- Verwijder visvoer dat niet wordt opgegeten om algengroei te voorkomen.
- Vul in droge periodes het water in de vijver bij. Doe dit wel in etappes zodat het water niet teveel afkoelt.
Moestuin
- Knip de bloeiende uitlopers van bieslook weg, omdat dit ten koste gaat van de smaak. Of laat ze bloeien als je het mooi vindt. Kijk hier voor verzorgingstips voor binnen kruidenplanten en hier voor buiten kruidenplanten.
- Leg stro onder de aardbeien om ze droog te houden zodat ze niet beschadigen.
- De eerste slakroppen en tomaten kunnen geoogst worden. Laat de slakroppen niet te groot worden, want jonge sla smaakt het lekkerst!
- Controleer planten goed op slanken en onder ongedierte en neem maatregelen voordat het te laat is.
- Plant één of meer bessenstruiken in de volle grond of in grote bakken.
- Plant courgette, pompoen, tomaat, paprika en andere koulijders op een beschutte, zonnige plaats.
- Zaai andijvie, augurk, spinazie, biet, bloemkool, boerenkool, chinese kool, courgette, dille, ijsbergsla, knolraap, koolrabi, pastinaak, postelein, prei, raapstelen, radijs, romaanse sla, rucolo, snijbiet, snijboon, sperziebonen, spitskool, spruit, tuinkers, veldsla.
- Snoei bessenstruiken. Kort de zijscheuten in tot 5 bladeren, dit komt vruchtontwikkeling ten goede.
- Begeleid frambozen- en bramenstuiken met hekken en steundraden om de oogst te vergroten.
- Haal de toppen uit tuinbonen, dit stimuleert de groei van nieuwe vruchten.
- Geef voldoende water tijdens droge periodes.
- Bemest de border en de moestuin met organische meststoffen. Dat kan tot augustus eens in de twee maanden.
Succes!
(Visited 443 times, 1 visits today)
Geef een reactie