Badkleding. We hebben er (gelukkig) weer volop mee te maken. Wanneer je eindelijk je keuze hebt gemaakt bij het uitzoeken van een leuk flatteus model wil je het toch zeker ook mooi houden? Ik heb gemerkt dat het eigenlijk niet uitmaakt of ik nou een wat goedkoper model uitzoek of investeer in een duurdere versie, ik ben toch echt elk jaar weer aan de beurt ben voor een nieuwe. Het vertoont slijtplekken, verkleurd en het ergste is dat de rek eruit gaat. Wil je van de winter gaan zwemmen, kom je tot de conclusie dat niks meer op zijn plek zit. En tot overmaat van ramp kun je buiten het zomerseizoen haast geen leuk badpak meer gevonden krijgen. En dat vind ik eerlijk gezegd best vervelend, want ik vind niks zo gruwelijk als het uitzoeken van badkleding wat mijn lichaamsvormen het beste uit de bus doet komen en waar ik me dan ook nog lekker in voel. Het is tenslotte toch de bedoeling dat alles nog op zijn plaats zit wanneer ik mij door de waterglijbanen begeef met de kinderen. Traditiegetrouw wordt ons huis elke zomer weer overspoeld met pakketten van postorderbedrijven vol badkleding merken die mij het mooiste beloven en manlief het leed hoofdschuddend aankijkt en elk jaar weer zegt; is het weer zover? Om dit leed te voorkomen ga ik wat tips met je delen hoe je je badkleding, en dat van je gezin, zo mooi mogelijk kan houden.
Chloorwater
Een inkoppertje, we weten allemaal dat chloorwater op nummer 1 staat in de rij van badkleding vernielers. En als de zon er ook nog lekker op schijnt ben je zo van de kleur af. Zijn er douches aanwezig? Neem, voordat je gaat zwemmen, eerst een douche. Doordat de zwemkleding is verzadigd met zuiver water, neemt het minder chloor op. Spoel jezelf af na elke zwembeurt. Zo spoel je het meeste chloor er alvast uit.
Ben je iemand die dagelijks baantjes trekt in het zwembad? Doe dit dan in een goedkoper sportief badpak en bewaar je mooie badkleding voor het strand of om in te zonnen. En gebruik je na het zwemmen in het zwembad bij het douchen ook shampoo? Spoel dan de zeepresten zoveel mogelijk uit je badpak terwijl je nog onder de douche staat. En bij thuiskomst goed naspoelen met koud water.
Verkleuring
Zwemkleding kan verkleuren of vaal worden onder invloed van zonlicht, chloor, zout water, shampoo, deodorant en zonnebrandmiddelen. Een goed begin is het halve werk; om verkleuring zoveel mogelijk te voorkomen leg je de zwemkleding, na aanschaf, in water met azijn. Neem één eetlepel azijn op een kwart liter water. Laat het een half uur weken en spoel de zwemkleding uit.
Vooral witte en zilverkleurige zwemkleding verkleurt in natuurwater, pas daar dus mee op!
Wassen van je badkleding
Stop natte zwemkleding niet in een luchtdichte (plastic) tas. Bacteriën en schimmels krijgen dan de kans om zich te vermenigvuldigen. Spoel je badkleding na het zwemmen zo snel mogelijk uit. Hoe eerder je spoelt des te langer duurt het dat de stof van je badkleding wordt aangetast. Hiermee verwijder je alvast het meeste chloor en zout. Was je badpak met de hand met een fijnwasmiddel en koud water. Of zet het lekker een aantal uur in een laagje koud water in een emmer, teil of badkuip met wat Biotex. Meestal kan badkleding ook wel in de wasmachine (let op het etiket!), maar kies dan voor een fijn wasprogramma en gebruik een fijnwasmiddel en niet te vaak. Was de badkleding binnenstebuiten en het liefst in een waszakje. Was je badkleding nooit met een gewone bonte was mee! Gebruik geen wolwasmiddel of wasverzachter, het legt een film over de stof, waardoor de rek verdwijnt en de levensduur wordt verkort.
Drogen van badkleding
Wring je badkleding niet uit (dat beschadigd de stof en haalt de rek eruit), maar knijp het overtollige water eruit. Vervolgens hang je het op een plaats waar het rustig uit kan druppen. Dat duurt echt niet zo lang. Wanneer dit buiten niet kan dan kun je het over de doucherail hangen of aan een rekje boven het bad. In de volle zon droogt de stof snel, maar zonlicht tast de elasticiteit aan en verkleurt je badkleding. Laat je badpak of bikini daarom drogen op een plek in de schaduw. Berg de badkleding pas op als het helemaal droog is. Badkleding wat nat wordt opgeborgen is een perfect klimaat voor micro-organismen die het materiaal van de badkleding kunnen aantasten.
Zonnebrandcrème
Pas op met zonnebrandcrème. Sommige stoffen en afbeeldingen kunnen verkleuren wanneer ze in aanraking komen met zonnebrandcrème. Het beste is wanneer je een half uur voordat je de zon ingaat jezelf in te smeren. Na een half uur is de crème ingetrokken en kun je je badpak of bikini weer aantrekken. Superfijn zijn de crèmes waarbij je je maar één keer hoeft in te smeren voor een verder smeerloze dag. Dan heb je de rest van de dag geen gedoe meer. Je kinderen zullen je ook dankbaar zijn!
Slijtage van badkleding
Enig voor jong en oud, de zwemparadijzen met glijbanen en wildwaterbanen. Maar… je badkleding slijt binnen 2-3 weken om je lichaam weg. Die wildwaterbanen zijn echt funest voor je mooie badkleding. Trek een oud exemplaar aan voor zit soort zwembadgeweld. Zo jammer als je mooie badpak vol zit met slijtplekken als je op het strand ligt…
Door schuren langs of zitten op ruwe oppervlakten, zoals betonvloeren, tegelwanden en andere ruwe materialen, kunnen pillen/ophaaltjes aan de badkleding ontstaan. Ook bubbelbaden en knuffelmuren veroorzaken deze klachten. Door de roterende werking van het water wordt men heen en weer bewogen waardoor een schurende werking langs oppervlakten ontstaat.
Ook transpiratie kan door zuren de stof van badkleding aantasten. Wissel daarom regelmatig af met badkleding.
Zand in je badkleding
Ken je dat? Ben je met je kind naar het strand geweest, zitten er allemaal kleine zwarte puntjes in zijn/haar zwembroek en bikini. Het lijkt of het weer erin zit, maar het zijn kleine zandkorreltjes die door de voering heen gaan en dan in de stof blijven hangen. Raadzaam is om in elk geval niet met witte badkleding naar het strand te gaan. Maar hoe krijg je dit nu weer weg? Door de stof strak te trekken en er met een nagelborsteltje overheen te gaan.
Zwemkleding kopen
Koop zwemkleding in de juiste maat. Dus niet een maat te klein of te groot. Meestal is je kledingmaat ook de maat die je voor je badkleding nodig hebt. De stof van te kleine zwemkleding wordt, tijdens het dragen, steeds uitgerekt waardoor slijtage optreedt. Bovendien zit het minder comfortabel. Neem ook geen maat te groot want zwemkleding wordt wijder in het water. Zwemkleding moet goed aansluiten, vooral aan de randen. Pas zwemkleding voordat je het koopt en doe wat rek- en strekoefeningen om te kijken of het goed blijft zitten. Let bij het passen ook op de kwaliteit van de stof. Twijfel je nog? Ga dan naar een winkel en vraag daar om een goed advies.
Geef een reactie