Moestuinen zijn nog nooit zo populair geweest. In deze tijd van E-nummers en bespoten groenten en fruit hebben we eigenlijk geen idee meer wat we nou eigenlijk aan het eten zijn. Laat staan dat kinderen weten waar melk en groenten vandaan komen. Ik heb al jaren een eigen moestuin op mijn verlanglijstje staan. Ik heb een grote tuin, daar ligt het niet aan. Maar als ik heel eerlijk ben… zó groen zijn mijn vingers nou ook weer niet. De wil is er, heus. Maar als ik kijk naar alle ongedierte en dat je dan blij mag zijn dat je uit die hele moestuin een paar kroppen sla weet te redden weet ik niet of het me al het werk wel waard is. Maar er bleek hoop aan de horizon!
Moestuinbak
Stel je eens voor, je stopt een zaadje in de grond en er groeit een complete plant uit! En nog eetbaar ook! Hoe leuk is dat? En stel je eens voor hoe leuk het voor een kind is om dat proces te volgen!
Ik stuitte op de website van Pokon op een larikshouten moestuinbak van 120 x 120 met verstevigde hoeken, compleet met worteldoek tegen onkruid en ander gespuis. Die maakt het mogelijk om mensen zonder groene vingers en een kleine tuin hun eigen groenten en kruiden te laten kweken. Het enige wat je nodig hebt is een ruimte van ruim 1 m².
Je moestuin vullen
Natuurlijk wil je dat je plantjes zo biologisch mogelijk opgroeien. Daar doe je het tenslotte ook een beetje voor. Je kunt je moestuinbak daarom vullen met speciale moestuinmix. Dat is biologische grond met extra voedingsstoffen. Die rijke mix van de juiste grond en extra voedingsstoffen zorgen ervoor dat de wortels van je mini plantjes goed kunnen groeien. Bovendien weet je zo zeker dat jouw groenten en kruiden veilig zijn om te eten. Dat klinkt aantrekkelijk! Ik wil goed en eerlijk eten.
Extra voeding voor in de moestuin
De groeispurt die jouw moestuinplanten ondergaan, kost veel energie. Hoe groter de groente (tomaten) hoe meer energie ze verbruiken. Op een gegeven moment zal de meeste voeding uit de grond zijn opgenomen. Zorg ervoor dat je op tijd nieuwe voeding aan je moestuin toevoegt. Je kunt op verschillende manieren je moestuin bemesten. Het makkelijkste is om je moestuin te bemesten met een voedingsstof die geschikt is voor alle moestuinplanten. Ook daar hebben ze bij Pokon speciale voeding voor. Met een 100% natuurlijke meststof krijgen je plantjes meer weerstand.
Groeiproces
Goed, ik was om. Tijd om het uit te proberen! Inderdaad, de bak neemt superweinig ruimte in. Na het in elkaar zetten (als je écht 2 linkerhanden hebt hebben ze op hun website nog een instructiefimpje) en vullen (oeh, dat ruikt even heel biologisch) word het tijd voor het leukste: de plantjes en zaadjes planten. Ik kies voor wat sla, prei, tomaat, pepers, paprika, kool, verschillende soorten munt, selderij en courgette. Even voor het idee: er gaan 2 kroppen sla in één vak. Het is eigenlijk wonderlijk dat er uit zo’n klein zaadje, zo’n enorme plant groeit! Dat proces is zo leuk om te volgen! De kinderen zitten regelmatig op hun knietjes bij de bak om de vorderingen gade te slaan. En waar ik me inmiddels over verbaas, is dat er op zo weinig plaats zo veel kan groeien! Die tomaat, courgette, peper en paprika zorgen voor wat hoogte verschil, zodat het er ook nog eens leuk uitziet! Je hebt echt een minituin. En als je ervoor zorgt dat je, juist in deze periode, goed blijft oogsten dan zullen de plantjes blijven produceren.
De eerste sla is inmiddels geoogst. Het idee dat je de groente hebt zien opgroeien tot volwaardige krop en dat op een geheel biologische manier eet toch een stuk lekkerder kan ik je vertellen! We hebben ervan gesmuld, ik kan niet wachten tot de andere groenten oogstwaardig zijn!
Als je er, net als mij, voor kiest om ook je eigen groenten en kruiden te kweken raad ik de website van Pokon aan. Je kunt er werkelijk álles vinden op dit gebied. Ben je net zo enthousiast als ik en wil je alvast wat moestuin inspiratie opdoen, bekijk dan online het Pokon Moestuin Magazine. Hartstikke leuk!
Dit artikel is gemaakt in samenwerking met Pokon.
Geef een reactie