De keuken is bij ons in huis de plek die het snelste vies wordt. Omdat er bij ons dagelijks gekookt wordt is dat ook niet zo gek. Met dagelijks een paar minuten poetsen houd je je keuken schoon en netjes en bespaar je jezelf wekelijks en maandelijks veel tijd en moeite.
Welke klusjes in de keuken moet je dagelijks doen en welke wekelijks? Ik deel een handig schoonmaakschema om je keuken schoon te houden! Ben je er klaar voor? Aan de slag!
Dagelijks schoonmaken
- Zorg dat je altijd een schoon en droog aanrecht hebt, even met een doek over je aanrecht gaan wanneer je iets vies gemaakt heeft kost hooguit een minuut. Als je dit eenmaal gewend bent, wordt het een routineklus die nauwelijks tijd in beslag neemt.
- Maak na het koken je kookplaat weer schoon en vetvrij. Heb je een keramische-, of inductieplaat dan is dit klusje zo gepiept. Kook je — net als ik — op gas dan moet je de pannendragers eraf halen en met een doekje het ergste vuil en vet van de pannendragers en kookplaat weghalen. Een keer per week kun je de pannendragers wat grondiger schoonmaken, hier deel ik handige tips!
- Haal iedere dag een vochtige doek (eventueel met een beetje ontvetter) langs de moeilijk bereikbare plekken in je keuken of de plekken waar veel vuil blijft zitten. Als je dit iedere dag doet krijgt vuil en vet geen kans om hardnekkig aan te koeken en kost het schoonmaken je dagelijks een minuutje tijd.
- Haal iedere dag de stofzuiger even door je keuken, kost weinig tijd en ruimt direct een hoop vuil op.
- iedere dag een schoon vaatdoekje op je aanrecht leggen. Een vaatdoek zit vol met bacteriën en daardoor is het aan te raden deze iedere dag te vervangen door een schone.
Wekelijks schoonmaken
- Dweil minstens één keer per week je keuken.
- Maak de prullenbak leeg en haal even een vochtig doekje door de kast waar de prullenbak in staat. Een prullenbak is namelijk een enorme bron van bacteriën.
- Maak met een vochtige doek de buitenkant van je keukenkastjes schoon. Veel (onzichtbaar) vet en vuil verspreid zich door de keuken en blijft plakken op de keukenkastjes. Als je hier één keer in de week een vochtige doek overheen haalt kan het vuil zich niet hechten waardoor je sneller klaar bent.
- Zet het filter van de afzuigkap in de vaatwasser. (kan ook één keer in de twee weken, afhankelijk van hoe vaak je kookt.)
Elk seizoen schoonmaken
- Oven schoonmaken. Dit is misschien wel de meest vervelende schoonmaakklus in de keuken, maar als je dit elk seizoen doet (ook al is je oven helemaal niet zo vies), krijgt vuil en vet geen kans om hardnekkig aan te koeken en ben je veel sneller klaar met schoonmaken.
- Afzuigkap schoonmaken. Ook geen prettig schoonmaakklusje maar hierbij geldt hetzelfde als voor de oven: regelmatig schoonmaken scheelt een hoop tijd! Heb je een roestvrijstalen afzuigkap? Wrijf er dan na het schoonmaken een beetje glansspoelmiddel overheen. Hier gaat hij lekker van glimmen.
- Binnenkant van je keukenkastjes schoonmaken. En dan vooral de kastjes die je dagelijks gebruikt. De andere kastjes kunnen misschien nog wel een seizoen wachten. Het beste kun je alles uit de kastjes halen, dan schoonmaken en alles weer terugzetten. Ook is het een mooie gelegenheid om spullen weg te gooien die misschien over de datum zijn.
- Besteklade schoonmaken. Iedere dag graai je wel een paar keer in de besteklade. De ene keer met schone handen, maar soms ook met tomatensaus aan je vingers omdat je even snel een lepel nodig hebt. Iedere seizoen dus even alles eruithalen en de lade uitzuigen en schoonmaken.
Op deze manier houd je je keuken schoon en hygiënisch zonder dat je één keer in het jaar groot onderhoud moet doen. Vooral de kleine dagelijkse tips zijn perfect om je keuken tiptop te houden.
Heb je nog meer tips? Laat het me weten dan zet ik ze erbij!
(Visited 5.032 times, 1 visits today)
Marie de Jonge zegt
Bedankt voor het delen van dit handige schoonmaakschema. Ik merk dat mijn keuken snel erg vies wordt, met name in de vakantieperiodes. Ik ga dit lijstje erbij houden als herinnering. Ook ga ik wat klusjes onder mijn kinderen verdelen!