De laatste jaren is de snelkookpan in Nederland steeds minder populair geworden. Dit heeft onder andere te maken met onze veranderde eetgewoontes. Waar er tientallen jaren geleden nog stevige kost op tafel kwam die een lange bereidingstijd nodig had, zien we tegenwoordig steeds lichtere kost op tafel komen zoals pasta’s, salades en vis. Deze gerechten hebben een korte bereidingstijd wat tegenwoordig voor veel mensen een must is.
Hoe werkt het?
De snelkookpan wordt ook wel ‘hogedrukpan’ genoemd en is een afgesloten pan waarin producten onder hoge druk worden gekookt. De temperatuur loopt op tot boven de 100 graden Celsius waardoor de gerechten eerder klaar zijn.
Waar gebruik je de snelkookpan dan eigenlijk voor?
Wij gebruiken onze snelkookpan regelmatig om de allerlekkerste zelfgemaakte fond in te maken en verwerken deze vervolgens in diverse stoofgerechten zoals dit verrukkelijke stoofvlees of gebruiken de fond als basis voor soepen en sauzen. Door de hoge druk wordt de smaak van de fond nog intenser en de fond is veel sneller klaar dan wanneer je het zou maken in een normale pan. Natuurlijk blijft de snelkookpan ook erg handig om gerechten zoals bijvoorbeeld draadjesvlees, stoofvlees of erwtensoep in te maken.
Is een snelkookpan niet gevaarlijk?
De snelkookpan van tegenwoordig moet voldoen aan strenge veiligheidseisen en is dus veilig te gebruiken, mits je je aan de gebruiksaanwijzing houdt natuurlijk. De pannen zijn voorzien van drukregelaar waardoor de pan nooit teveel druk kan opbouwen.
Wist je dat?
Kampeerders en bergbeklimmers die op grote hoogte willen koken, vaak een snelkookpan gebruiken? Door de lage luchtdruk op grote hoogte kookt het water bij een veel lagere temperatuur. Het eten wordt dan niet gaar gekookt en eventuele ziekteverwekkers worden niet gedood.
Geef een reactie