Strijken. You hate it or you love it. Ik moet eerlijk zeggen, ik heb er geen hekel aan. In tegenstelling tot heel veel andere mensen. Bijkomend probleempje is dan wel; het komt steeds weer terug. Het enige dat je kan doen is kleding kopen die je nauwelijks of niet hoeft te strijken (er bestaan zelfs strijkvrije overhemden!) en het jezelf zo makkelijk mogelijk maken. En dan bedoel ik niet die kreukels in die spijkerbroek van manlief laten zitten want dat kan dus echt niet. In dit artikel hoop ik je aan wat tips en trucjes te helpen die het leven een stukje aangenamer maken!
Strijktips
- Lees het wasvoorschrift van het wasgoed.
- Makkelijk strijken begint al bij het ophangen van je was. Zorg dat je de was direct uit de wasmachine haalt en deze goed uitslaat voordat je de was ophangt. Trek de kledingstukken na het ophangen van de was nog even recht.
- Probeer te strijken wanneer de kleding nog een beetje vochtig is. Op deze manier maak je het strijken makkelijker. Droge kleding kan namelijk moeilijk een nieuwe vorm krijgen en hieruit verdwijnen de kreukels dus niet snel. Gebruik eventueel een plantenspuit voor het bevochtigen.
- Een stoomstrijkijzer bereikt hetzelfde effect. Onmisbaar bij kreukvrij strijken, anders is het bijna onbegonnen werk. Bovendien worden bacteriën door de hete stoom gedood. Bacteriën worden tijdens de was pas gedood als je wast vanaf 60ºC. Was je dus op 30º of 40º dan is de stoom een must. Maar: stoom minder bij kwetsbaardere stoffen. Daarvoor is het ijzer vaak ook niet warm genoeg, wat kan leiden tot watervlekken.
- Zorg dat het kledingstuk zonder vouwen (ook de onderkant) op de strijkplank ligt. Anders strijk je er vouwen in en dat wil je nou net niet.
- Begin met het strijken van lichte zijde, synthetische en gevoelige stoffen. Deze moeten op een lage temperatuur gestreken worden. En zet de strijkbout echt niet te heet, want wanneer je de strijkbout op de stof zet smelt de stof weg als sneeuw voor de zon en dat keer 10. Eindig met het strijken op hoge temperaturen zoals katoen en linnen.
- Strijk donker textiel en stoffen van kunststof en zijde liefst aan de verkeerde kant (binnenstebuiten) om te voorkomen dat ze gaan glimmen.
- Geborduurd en geappliqueerd textiel (opgedrukte print) moet aan de verkeerde kant (binnenstebuiten) gestreken worden.
Verschillende soorten stoffen strijken
Kwetsbare stoffen
Strijk kwetsbare stoffen aan de binnenkant op lage temperatuur. Ook kun je de stof beschermen door het onder een theedoek te leggen. Of je houdt het strijkijzer iets boven de stof en strijkt het met de hand glad.
Zijde
Strijk zijde aan de binnenkant. Kunstzijde moet je egaal bevochtigen en niet besproeien, want dat geeft vlekken. Onbewerkte zijde kun je het beste droog strijken.
Opdruk of pailletten
Strijk stoffen met opdruk of pailletten aan de binnenkant. Als je dat niet doet, kun je zowel het wasgoed als de strijkzool beschadigen.
Breiwerk
Strijken van breiwerk is niet aan te raden. Wil je dit toch, beweeg je strijkijzer dan niet over de stof, dan trek je de vorm uit het breiwerk. Zet het strijkijzer op een gedeelte van het kledingstuk, haal het weg en zet het weer op een ander gedeelte. En zo dep je de over je breiwerk heen.
Dubbele stof
Kragen, manchetten, zomen en andere dubbele stoffen zijn het beste eerst aan de binnenkant te strijken. Met een extra stoomstoot worden ze goed glad.
Plooien
Voor het strijken van plooien kun je met een paperclip de plooi voorzichtig vastzetten. Begin vervolgens aan de onderkant met strijken en strijk de plooi van binnen naar buiten.
Mouwen
Sommige strijkplanken hebben een speciaal mouwplankje waar je een mouw omheen kunt doen om deze te strijken. Als je strijkplank dat niet heeft, kun je bijvoorbeeld een handdoek oprollen en die in de mouw stoppen.
Kinderkleding
Kinderkleding kun je na het wassen kort in de droger doen. Zodra de kleding goed heet is (even ervaring opdoen met hoeveel minuten dat duurt), droger uitzetten en stuk voor stuk goed uitkloppen. Vervolgens direct op het hangertje hangen. Nu kun je ze aan het wasrekje hangen en wanneer ze droog zijn direct in de kast hangen. Handig hierbij zijn de BAGIS kinderkledinghangers van IKEA.
Dekbedovertrekken
Dekbedovertrekken en hoeslakens kun je het beste na het wassen in de droger doen en op kastdroog instellen. Zo is het nog vochtig als het uit de droger komt. Vervolgens hang je het nog even over de trapbalustrade en zijn verdere kreukels eruit.
Imitatiebond
Ik heb van die leuke imitatie bond plaids en kussens op mijn bank liggen. Geweldig voor het creëren van een winterlook in je huiskamer. Maar ze moeten ook een keer worden schoongemaakt. Na het wassen (lees het wasvoorschrift eerst!) laat ik ze aan de lucht drogen en als ze bijna droog zijn doe ik ze even kort in de droger om de haren weer mooi zacht en pluizig te maken. Anders ziet het er echt niet meer uit!
Ten slot nog even dit:
- Om druppen van je strijkijzer tegen te gaan kun je met een lage temperatuur beginnen waarna je het opvoert naar bijvoorbeeld de katoen- of linnenstand.
- Bij hard water kun je in je stoomstrijkijzer beter 50% kraanwater met 50% gedestilleerd water gebruiken.
- Het trucje om de kreukels uit de kinderkleding te halen kun je ook toepassen bij kleding voor volwassenen. Dus even kort in de droger (niet te lang!) en meteen uitkloppen en uithangen. Check wel eerst even wat voor samenstelling de stof heeft! Met kwetsbare stoffen kun je dit niet doen!
Geef een reactie