In augustus neemt de groei en bloei van de meeste planten langzamerhand af. Ook het onkruid groeit nu minder snel en dat is fijn! Je kunt in deze maand dus wat meer genieten van je tuin!
Gazon
- Maai het gras in droge, warme periodes niet te kort. Een grashoogte van 3 tot 5 cm is prima. Maai op een zonnige dag het liefst ’s avonds. Het afgemaaide gras kun je tussen de planten in de border gooien.
- Besproei het gazon regelmatig in droge periodes, maar doe dit het liefst ’s ochtends of ’s avonds en niet in de volle zon. Tip: het is beter om het gras een keer per week een paar uur te sproeien dan elke dag een kwartier.
- Verwijder opkomend onkruid en mos met speciale onkruidbestrijders voor gras.
- Bemest het gazon regelmatig. Doe dit bij voorkeur ’s avonds voordat je gaat sproeien, of voordat er een regenbui voorspeld is zodat de mest goed in de grond kan zakken.
- Maak de grasmachine na iedere ronde schoon en loop hem na.
Beplanting
- Geef de beplanting in borders en in potten in droge periodes elke dag water. Doe dit bij voorkeur ’s avonds als de zon weg is.
- Verwijder uitgebloeide bloemen, zodat planten hun energie kunnen gebruiken voor het aanmaken van nieuwe bloemen.
- Zonnebloemen groeien hard deze maand en hebben regelmatig water en plantenvoeding nodig. Ondersteun grote zonnebloemen met stokken zodat ze niet omknakken. Snijd uitgebloeide zonnebloemen af en leg ze op een droge plek om te drogen. Je kunt de pitten dan later voeren aan de vogels of de zaden bewaren voor volgend jaar.
- Geef kuipplanten en eenjarigen in potten elke twee weken mest.
- Blijf regelmatig onkruid verwijderen.
- Bestrijd slakken met slakkenkorrels.
- Controleer de rozen op luizen. Behandel ze er indien nodig voor.
- Controleer planten met plantensteunen of ze nog voldoende steun hebben en of de plantensteunen ze nog goed staan.
- Haal de zomer naarbinnen! Er is niks mooier dan een boeket bloemen uit eigen tuin. Knip bijvoorbeeld wat hortensia en bladgroen af en je hebt een prachtig boeket voor binnen!
Snoeien
- Nieuwe uitlopers van de druivenstruik kunnen tot het vierde blad teruggesnoeid worden. Het is aan te raden om de helft van alle druiventrosen te verwijderen — één druiventros per tak is voldoende — en de kleinste druiven in de druiventrossen weg te halen. Zo krijg je straks mooie, grote druiven!
- Groenblijvende hagen zoals buxus, conifeer, liguster, hulst kunnen tot in augustus gesnoeid worden. Wees voorzichtig, snoei op een zonnige dag bij voorkeur ’s avonds. De coniferenhaag mag deze maand twee keer gesnoeid worden. Zorg er tijdens het snoeien voor dat de haag aan de bovenzijde smaller wordt, zo kan er nog voldoende licht vallen op de onderste takken.
- Perkrozen en stamrozen kunnen worden teruggesnoeid tot op 3 tot 5 ogen. Bij klimrozen kunnen de zijtakjes op de gesteltakken kortgeknipt worden.
- Knip uitgebloeide bloemen en bloemtrossen in de border en in potten weg. Dit stimuleert de groei van nieuwe bloemen.
- Snoei bessen- en bramenstruiken na de oogst. Alle takken die het afgelopen jaar vrucht hebben gedragen mogen teruggesnoeid worden tot op de grond.
- Knip de grotere en minder mooie takken van de uitgebloeide Escallonia deze maand af tot zo’n vijf cm boven de grond.
- Snoei vanaf eind augustus de uitgebloeide bloemaren van de lavendel af. Houdt wel voldoende groen over, zodat de struik goed de winter door kan. In de praktijk betekent dit vaak dat je ongeveer 1/3 wegsnoeit.
- Heb je net als ik een druivenstruik in je tuin en wil je graag trossen met grote druiven? Dan moet je deze maand krenten (uitdunnen). Knip de kleinste en naar binnen groeiende druiven weg als ze zo groot zijn als een erwt. Zorg ervoor dat de overgebleven druiven los hangen en elkaar niet raken. Let erop dat je het steeltje van de bes helemaal weghaalt, zo voorkom je dat er rot optreedt. Knip grote bladeren voor de druiventrossen weg.
Vijver
- Vul in droge periodes regelmatig het waterpeil in de vijver bij. Doe dit wel in etappes zodat het water niet teveel afkoelt.
- Warm weer stimuleert algengroei. Controleer regelmatig het filter en vervang deze indien nodig.
- Verwijder regelmatig algen en oppervlaktevuil met een schepnet zodat zuurstof goed kan worden opgenomen.
- Knip de uitgebloeide bloemen van waterlelies weg, dit komt de bloei ten goede.
- Verwijder visvoer dat niet wordt opgegeten om algengroei te voorkomen.
Voordat je op vakantie gaat
- Zet alle potten met planten en bloemen op een overdekte, beschutte plek bij elkaar om het de persoon die water komt geven tijdens je afwezigheid zo makkelijk mogelijk te maken.
- Spuit het onkruid een dag voor vertrek.
- Maai het gras een dag voor vertrek.
Succes!
(Visited 546 times, 1 visits today)
Geef een reactie