Er gaat niets boven vers geplukte tuinkruiden uit eigen tuin om je gerechten mee op smaak te brengen. Bovendien zijn tuinkruiden uit eigen tuin een stuk voordeliger dan verpakte kruiden uit de supermarkt!
Mijn moeder is geboren met groene vingers en ik vraag haar dan ook regelmatig om tuinadvies. Haar tafeltje met tuinkruiden is om jaloers op te worden! Wat ik ook probeer, mijn kruiden staan er nooit zo mooi en weelderig bij als die van haar. Hoe doet ze dat toch?
Mijn moeder geeft een aantal tips.
Welke tuinkruiden
Bedenk welke tuinkruiden je zelf het meeste gebruikt. Bij mij zijn dat bieslook, peterselie, munt, rozemarijn en tijm. Maar ik ben ook dol op dragon, dille, salie en oregano!
Zelf kweken of gekweekte plantjes kopen
Je kunt tuinkruiden zelf zaaien en in een speciaal kweekkastje verder opkweken. Begin hier vroeg in het jaar mee wil je er in de zomer van kunnen genieten. Een andere optie is het kopen van reeds opgekweekte plantjes in het tuincentrum, of in de supermarkt. Deze zijn misschien iets duurder maar je kunt er wel direct van genieten.
Ik zet gekweekte tuinkruiden na aankoop altijd direct in een grotere pot met verse potgrond. Zo krijgen de plantjes meer ruimte en heb je er langer plezier van.
De beste plek voor tuinkruiden
Zoek een beschut en zonnig plekje in de tuin, het liefst een beetje uit de wind. Zorg altijd voor voldoende waterbakjes om onder de potten te zetten als het een tijd droog is. Wanneer het veel regent haal je deze bakjes weer weg om te voorkomen dat ze verdrinken.
Welke verzorging hebben tuinkruiden nodig?
Aangeschafte kruiden zitten meestal in kleine kweekpotjes. Wil je lang plezier hebben van je kruiden zet ze dan in een ruime pot met goede potgrond en wat mest. Lees altijd van tevoren de verzorgingsinstructie die bij het plantje zit, want kruiden hebben allemaal een andere verzorging nodig.
Bewaren
Wat ik zelf erg handig vind is om een keer in de week van alle kruiden wat af te knippen en deze grondig te wassen en droog te deppen. Daarna bewaar ik ze in de koelkast of vriezer in een afsluitbare boterhamzak. De kruiden blijven op deze manier heel lang vers en je hoeft ze voor gebruik alleen even te hakken of knippen. Bewaar je de kruiden in de diepvries, dan kun je ze bevroren toevoegen aan de bereiding.
Van harde kruiden zoals tijm en rozemarijn maak ik vaak zelfgemaakte kruidenolie of -azijn. Stop de kruiden in een goed afsluitbare fles en vul ze met olie of azijn.
Irma zegt
Ik heb m’n eigen kruidentuintje, alleen heeft de koriander het moeilijk.. daar blijft al snel weinig meer van over, bloeit en daarna over en uit…
Annemiek Verweij zegt
Hoi Irma, koriander is inderdaad een apart geval. Het plantje houdt van zon en voelt zich prettig in losse grond die kalkhoudend en humusrijk is. De grond moet licht vochtig zijn en mag niet te nat worden. Knip ook niet meer dan 1/3 tegelijk van het blad af, want dan verzwakt de plant. Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk. Ik heb de hoop op een volle bos zelfgekweekte koriander inmiddels laten varen …