Na lang wikken en wegen hebben wij dit jaar voor het eerst een rond opzetzwembad in de tuin geplaatst. Dankzij het mooie weer heeft dit zwembad ons al heel wat uurtjes waterpret opgeleverd. Maar hoe maak je zo’n zwembad nu schoon? Inmiddels hebben wij de nodige ervaring en handigheid gekregen om ons zwembad op een goede en efficiënte manier te onderhouden: schoon en helder zwembadwater gegarandeerd! In dit artikel helpen we je graag op weg.
Filterpomp
Schoon zwembadwater begint bij een goede filterpomp. Deze pompt het vervuilde water uit je zwembad door het filter waar vuil en insecten worden verwijderd. Daarna wordt het schone water weer terug het zwembad ingepompt. Doordat het zwembadwater een aantal uren per dag in beweging is krijgen bacteriën minder kans om zich te vermenigvuldigen. Omdat wij een groot zwembad hebben werd hij standaard geleverd met een zandfilterpomp. Zorg er dus altijd voor dat je pomp minimaal al het water kan zuiveren voordat je hem uitzet. Heb je een pomp met een capaciteit van 1250 liter per uur en je zwembad heeft een inhoud van 3000 liter? Laat de pomp dan 3 uur draaien. Een zandfilterpomp is zuinig in energieverbruik en gaat een aantal jaren mee. Je hoeft dus niet steeds de cartridge/filter te vervangen. De pomp is automatisch in te stellen. Zo kun je het gewenste aantal pompuren instellen (onze pomp draait 5 uur per dag) en de tijd waarop hij aan moet slaan. De pomp gaan na het het gewenste aantal pompuren automatisch uit. Dit werkt erg makkelijk en fijn.
Skimmer
Door een skimmer op je pomp aan te sluiten verwijder je vuil dat op het water drijft. Zo hoef je niet constant met een schepnetje vliegjes en ander vuil te verwijderen.
Chloor, ph-waarde en alkaliniteit
Het zwemwater schoonhouden kan door de toevoeging van zout of chloor. Wij hebben gekozen voor chloor en dat bevalt goed. Chloor doodt aanwezige bacteriën en algen. Het chemische element in de chloor verbindt zich met het water en ontsmet zo het water.
Water testen
Controleer regelmatig de waardes van het zwemwater en controleer wat vaker tijdens intensief gebruik, of na een stevige onweersbui. Plotselinge weersveranderingen kunnen invloed hebben op de waardes van het water. Het water testen gaat snel en goed met behulp van teststrips. De meeste teststrips testen het water op chloorgehalte, pH-waarde (zuurgraad) en alkaliniteit (waterhardheid). Zolang deze drie waardes op peil zijn blijft je zwembadwater schoon en vrij van algen en bacteriën.
Chloor
Als je een groot zwembad hebt zul je regelmatig een chloor shock (oplosbaar granulaat die snel oplost) moeten toevoegen om het chloorniveau op peil te krijgen. Daarna kun je het niveau op peil houden met chloortabletten, deze lossen langzaam op. Echter, na enkele dagen tot een week (o.a. afhankelijk van hoe intensief het zwembad gebruikt wordt) zal het chloorniveau weer gedaald zijn en zul je weer moet shocken. Het beste kun je tijdens het toevoegen van chloor shock je pomp op circuleren zetten zodat het chloor zo snel mogelijk wordt opgenomen in het water. Als dit gebeurt is leg je een chloortablet (hoeveelheid hangt af van de inhoud van je zwembad) in de chloordrijver. Een chloortablet gaat ongeveer een week mee, dan is hij volledig opgelost en moet je een nieuwe toevoegen.
Test na het toevoegen van de chloor shock direct je water met een teststrip voor de pH-waarde en de alkaliteit waardes. Zijn deze goed dan hoef je hier verder niets meer mee te doen. Als deze te hoog of te laag zijn dien je deze aan te passen. Onze ervaring is tot nu toe dat dit niet heel vaak nodig is zolang je het chloorgehalte maar op peil houdt. In de week na het opzetten van het zwembad zou ik iedere dag even je zwembad testen, daarna kan het om de 2 á 3 dagen.
Chloortabletten die langzaam oplossen zijn ideaal om het chloorniveau op peil te houden, maar na een intensieve zwembaddag zul je merken dat het niveau toch aardig gedaald is. Dan kun je het beste weer een beetje chloor shock toevoegen om het niveau te herstellen.
Verder is het belangrijk om je zwembad af te dekken wanneer je deze niet gebruikt. Dit kan met een solarzeil (verwarmt direct je water) of met een afdekzeil. Water dat verdampt bevat ook chloor maar als er minder verdamping plaatsvindt dan blijft je chloorgehalte ook langer op peil.
Om het water op peil te houden hebben wij onderstaande producten aangeschaft:
- Teststrips
- Chloortabletten + chloordrijver
- Chloorshock (chloor 55G)
- PH min
- PH plus
- TA plus alkaliteitpoeder
Tot nu toe hebben wij alleen de teststrips, chloortabletten en chloorshock hoeven te gebruiken.
Tip! Heb je een skimmer, dan kun je het chloortablet daarin leggen. Ze gaan dan wel iets sneller op maar je hebt dan geen drijver in je zwembad nodig.
Schoonmaken
Alleen met een filterpomp en goede waardes van je water ben je er nog niet. Na een dag plonzen zal er behoorlijk wat vuil in je zwembad zitten. Denk aan vuil wat aan je voeten zit, of insecten of blaadjes die je het bad vallen.
Stofzuiger
Een goede zwembadstofzuiger is essentieel om de bodem van het zwembad schoon te maken. Bij het eerste kleine zwembad dat wij hadden kochten wij een goedkoop onderhoudssetje. Daarin zat een stofzuiger die je op de waterslang moest zetten. Dit werkte totaal niet! Zeker bij een wat groter zwembad is het belangrijk om een goed werkende stofzuiger te hebben. Wij hebben nu een stofzuiger met ingebouwde accu, daardoor zitten we niet aan een snoer vast. De borstels aan de onderkant schrobben te bodem en de stofzuiger zuigt het vuil direct op. We zijn ongeveer een kwartiertje bezig om de hele bodem van het zwembad schoon te maken. Met een lange, uitschuifbare steel die je op de stofzuiger zet, hoef je zelf het zwembad niet in om hem schoon te maken.
Schepnet
Verder is een schepnet handig om snel bovendrijvend vuil weg te halen. Heb je geen skimmer, dan is een schepnet onmisbaar.
Borstel
Na enige tijd ontkom je er niet aan om met een borstel de liner schoon te maken. Met name de bodem en de waterlijn van de liner worden vies. Een goede zwembadborstel liefst met lange steel is dus een must. Wij hebben een universele steel die op de stofzuiger, het schepnet en op de borstel past. Handig!
Het schoonmaken van je zwembad is niet een dagelijkse klus, maar doe dit wel regelmatig. Vuil is namelijk een broedplaats voor algen en bacteriën. Ook bij een periode met slecht weer waarbij je het zwembad niet gebruikt loont het om even het zeil eraf te halen en een half uurtje je zwembad schoon te maken. Het lijkt misschien veel werk allemaal, maar dit valt reuze mee.
Heb jij nog een goede tip om het zwembad schoon te houden? Laat het ons weten!
Bianca den Hartog zegt
Goedemorgen Johan,
Wij zijn opzoek naar een goed mooi zwembad, we vinden die van jullie echt mooi.
Zou ik mogen vragen waar jullie hem hebben gekocht?
Met vriendelijke groet,
Bianca den Hartog
Ivan zegt
Bedankt voor dit mooi geïllustreerde artikel over het schoonhouden van het zwembad. Wij hebben ook een opstaand zwembad laten plaatsen en zijn er inmiddels achtergekomen dat het schoonhouden ervan inderdaad dagelijks werk is. Goede tip van die stofzuiger, we gaan er achteraan.
GraceDus zegt
I like this phrase 🙂
This is in all probability one of the most beneficent full-grown video sites.
she makes him cum in his own mouth
I advise. I surely couldn’t stay watching